27 iulie 2011

Sigla UE pentru alimente ecologice

Noua sigla comunitara pentru etichetarea produselor alimentare ecologice este obligatorie de la 1 iulie 2010
Incepand cu data de 1 iulie 2010, aplicarea siglei UE pentru productie ecologica pe produsele alimentare preambalate este obligatorie. Sigla UE a agriculturii ecologice este folosita pentru a completa etichetarea alimentelor si bauturilor ecologice in scopul atragerii atentiei consumatorilor.


Pentru produsele importate si cele neambalate utilizarea acestei sigle este optionala. Sigla ecologica  a UE, trebuie sa fie insotita de indicarea locului de producere a materiilor prime agricole. Aceasta indicatie poate fi de forma 'UE', 'non-UE' sau numele tarii din UE sau din afara UE, unde au fost obtinute produsul sau materiile prime ale acestuia. Numarul de cod al organismului sau al autoritatii de control trebuie sa fie plasat imediat sub sigla comunitara conform art. 58 din Regulamentul (CE) nr. 889/2008.

„Adoptarea noii sigle UE pentru agricultura ecologica si utilizarea acesteia pentru toate produsele ecologice ofera consumatorilor posibilitatea de a le identifica mai usor, conferindu-le totodata certitudinea originii si a calitatii deosebite. Producatorii beneficiaza astfel de o  modalitate distincta de individualizare a agriculturii ecologice, segment extrem de important aflat intr- continua dezvoltare", a precizat Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Operatorii economici au o perioada de tranzitie de doi ani pentru a se conforma cu privire la aplicarea acestor noi norme de etichetare.

Noua sigla comunitara ofera consumatorilor garantia ca:
- minim 95% din ingredientele produsului au fost produse dupa metoda de productie ecologica;
- produsul respecta regulile schemei oficiale de inspectie; 
- produsul provine direct de la producator sau procesator, intr-un ambalaj sigilat; 
- produsul poarta numele producatorului, procesatorului sau vanzatorului si numele sau codul organismului de inspectie si certificare.

Sigla nationala a Romaniei pentru agricultura ecologica „ae" poate fi folosita optional alaturi de sigla comunitara.

Potrivit declaratiei facute de catre Comisarul UE pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, utilizarea noii sigle, ca un simbol recunoscut pe scara larga privind productia de alimente ecologice la nivel comunitar, ofera consumatorilor garantia ca produsele sunt in conformitate cu reglementarile stricte ale agriculturii ecologice din UE.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu