30 iulie 2011

Antioxidantii din alimentele BIO


Se vorbeste tot mai mult despre antioxidanti ca despre magicieni capabili sa apere organismul de boli si sa încetineasca ritmul îmbatrânirii. Asa sa fie? Cercetatorii si medicii ne asigura ca da.

 Antioxidantii – care se afla în vitamine, oligoelemente sau în vegetale (cum ar fi polifenolii din vin sau ceai) au un rol deosebit de important în organism, acela de a combate actiunea nefasta asupra celulelor a radicalilor liberi fabricati în exces în organism. De fapt, antioxidantii ar putea fi comparati cu un sistem sofisticat de curatare a organismului de un anumit tip de impuritati, adica de radicalii liberi care se formeaza în urma proceselor fizico-chimice firesti, de ardere a oxigenului în celulele corpului, absolut necesare pentru producerea de energie. Radicalii liberi nu sunt plini numai de pacate, ei protejeaza corpul de virusi si bacterii, dar când sunt în exces “ruginesc”, “oxideaza” organismul, în sensul ca, prin actiunea lor, altereaza membrana celulara, ba chiar materialul genetic al celulei, lasând cale libera aparitiei premature a semnelor îmbatrânirii. Si asta nu e tot: radicalii liberi favorizeaza aparitia placilor de aterom la nivelul vaselor sangvine si se înscriu pe lista factorilor principali care favorizeaza aparitia cancerului si a altor boli.

Pentru a întelege ce se petrece e suficient sa taiem un mar în doua si sa-l lasam la aer. În câteva minute suprafatele din sectiune îsi schimba culoarea, virând spre brun. Se oxideaza, spunem noi. Este un proces similar cu îmbatrânirea organismului sub actiunea excesului de radicali liberi. Daca în schimb pe suprafetele taiate se toarna imediat câteva picaturi de lamâie (bogata în vitamina C cu proprietati antioxidante!) fructul ramâne proaspat.

În mod normal, între cantitatea de antioxidanti si cea a radicalilor liberi trebuie sa existe un echilibru, dar acesta este extrem de fragil si, în general, balanta se înclina în defavoarea antioxidantilor. Alimentatia actuala ca si fumatul, poluarea, expunerile intense la soare, eforturile fizice exagerate, consumul excesiv de alcool, anumite medicamente pot, pe de-o parte, sa scada cantitatea de antioxidanti din organism iar pe de alta sa stimuleze producerea de radicali liberi în procesele metabolice. Pielea este una dintre primele victime ale lipsei de antioxidanti: îi dispar stralucirea si supletea, îsi schimba culoarea, devenind pamântie, se rideaza precoce.

De ce BIO este mai bun?
Teoria cea mai frecvent intalnita este ca produsele organice contin mai multe minerale si antioxidanti datorita modului in care aceste plante trebuie sa se adapteze situatiei. Astfel, ideea generala este ca intrucat plantele organice trebuie sa lucreze putin ca sa se apere natural impotriva bolilor si stresurilor cauzate de mediu, produc mai multi antioxidanti si absorb mai multe minerale din sol. 

Acum faceti o comparatie cu plantele crescute conventional: primesc in mod regulat fertilizatori, pesticide si fungicide. Adica pur si simplu altii lucreaza pentru apararea acestor plante. Nu au nicio necesitate de a construi un sistem de protectie, motiv pentru care vedem mai putine minerale si antioxidanti in acestea….

Asadar, ce inseamna produse alimentare BIO?

Organic/bio/ecologic inseamna:
- Selectia atenta a fermei, departe de zonele industrializate;
- Inspectia solului inainte de cultivare;
- Seminte netratate;
- Absenta oricaror ingrasaminte chimice sau pesticide;
- Metode naturale pentru intretinerea culturilor bio;
- Animale crescute sanatos conform speciei si hranite numai cu furaje naturale;
- Supervizare permanenta a culturilor si a animalelor, plus controale permanente;
- Absenta organismelor modificate genetic;
- Lipsa de reziduuri si substante toxice si
- Mai multe minerale si antioxidanti.

Sursa: www.biomarkt.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu