30 iulie 2011

Alimentatia BIO



Ce inseamna alimentatia BIO ?
- Ingredientele produselor sunt crescute fara a fi folosite pesticide, fertilizatori sintetici, fara organisme modificate genetic sau radiatii ionice.
- Animalele, care produc carne, produse avicole, oua si lapte nu sunt crescute cu antibiotice sau hormoni pentru crestere
- Inainte de a fi denumit si etichetat ca fiind organic sau bio, un produs trebuie sa fie certificat de organizatiile europene de certificare ca BDIH, Bio Land, Demeter, Ecocert, organismele acreditate in Europa in a garanta standardele pentru a deveni produse bio

Calitatea superioara a alimentelor biologice
Metodele complete de cercetare ale calitatii bio:
- capacitatea de stocare a luminii
- reactia la radiatii reflectate a alimentelor
Biologic este mai bine fiindca, alimentele bio sunt superioare din punct de vedere calitativ fata de alimentele obtinute pe cale conventionala Concentratia mai mare de substante valoroase combinata cu incarcarea redusa cu substante daunatoare si resturi, aduce un aport pozitiv sanatatii
2. Un model mai bun de acid gras
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Jena- Germania au aflat ca grasimea laptelui produs pe cale biologica contine acid linolic de trei ori mai conjugat decat grasimea laptelui conventional. Acest acid lactic are un efect de oprire a cancerului si antioxidant , influenaand pozitiv transferul de zahar si de substante grase. Carnea de la vite si oi biologice a dus la aparitia unui continut mai mare de acid lactic omega 3 in laptele mamei. Acizii lactici reprezinta un avantaj datorita efectului impotriva arterosclerozei . 

Beneficiile alimentelor Bio

1. Continut mai mare de lecitina

Ouale biologice au un continut de lecitina mai mare. La incercarile pe animale, lecitina din ou a blocat preluarea de colesterol din intestin.

2. Mai multe substante minerale si microelemente
Studii comparative dintre plantele cultivate biologic si produse conventionale au indicat pentru toate cele 21 de substante minerale si microelemente analizate, valori semnificativ mai mari la alimentele biologice, de ex. la cartofi si ceapa. Diferente mai mari au fost gasite pentru magneziu (> 21%), fosfor (>14%) la seleniu, zinc si crom. Toate substantele minerale si microelementele indicate influenteaza in mod pozitiv metabolismul.
 
3. Mai multe substante vegetale secundare
Cantitatea de asa-numite substante vegetale secundare la fructele si legumele biologice este de >10-50% decat la alimentele similare din agricultura conventionala. Pesticidele permise si utilizate in agricultura conventionala reprima evolutia acestor produse secundare ale fotosintezei, care protejeaza plantele de boli si de daunatori. Continutul de caroten din oua biologice este mult mai mare. Rezultatelor studiilor de pana acum au indicat influente de stimulare a sanatatii omului, cum ar fi efectul antioxidant, protectia impotriva bolilor de inima, ridicarea colesterolului "bun" , blocarea inmultirii virusilor si a bacteriilor, prevenirea, impiedicarea si cancerului pe orice treapta a evolutiei sale.

4. Mai multa vitamina C
in medie fructele si legumele biologice contin mai multa vitamina C decat alimentele crescute in mod conventional. Printre altele exista rezultate pentru varza alba, mere si rosii. in agricultura conventionala erbicidele si actiunea ingrasamantului mineral pot influenta continutul de vitamina C in mod negativ.

5. Mai multe substante vegetale secundare 
Cantitatea de asa-numite substante vegetale secundare la fructele si legumele biologice este de >10-50% decat la alimentele similare din agricultura conventionala. Pesticidele permise si utilizate in agricultura conventionala reprima evolutia acestor produse secundare ale fotosintezei, care protejeaza plantele de boli si de daunatori. Continutul de caroten din oua biologice este mult mai mare. Rezultatelor studiilor de pana acum au indicat influente de stimulare a sanatatii omului, cum ar fi efectul antioxidant, protectia impotriva bolilor de inima, ridicarea colesterolului "bun" , blocarea inmultirii virusilor si a bacteriilor, prevenirea, impiedicarea si cancerului pe orice treapta a evolutiei sale.

6. Mai multi aminoacizi esentiali
Graul conventional, datorita ingrasamantului cu azot usor solubil, are un continut mai ridicat de gluten alb (continut de gliadina si de gluten) decat graul biologic.

7. incarcare cu pesticide mai mica
Utilizarea produselor chimice sintetice de protejare a plantelor si regulatorii de crestere sunt interzisi in agricultura biologica. De aici rezulta diferenta semnificativa din continutul de reziduuri al acestor substante de protectie a plantelor, care nu provin din natura, intre alimentele din agricultura biologica si cea conventionala.

8. Micotoxine aproape deloc
Aparitia micotoxinelor (otrava provenita de la ciuperca de mucegai) este influentata de numerosi factori, precum precipitatii, fructele timpurii, tip si prelucrarea solului. Rezultatele studiilor facute asupra probelor de grau din agricultura biologica indica o incarcare mai mica cu toxine .
Alte cercetari au aratat valori clar mai mari de toxine alfa in laptele conventional. Cauza este hrana incarcata preluata in hrana vitelor conventionale. Micotoxinele slabesc sistemul imunitar, duc la dereglari in coagularea sangelui si dauneaza mai ales ficatului si rinichilor. 

9. Fara ingrasaminte chimice sintetice
Utilizarea nitratului, a altor ingrasdminte chimice sintetice pe baza de azot si de fosfati usor de dizolvat este interzisa. In legumele cultivate biologic s-au gasit concentratii mult mai mici de nitrat. Din nitrat in corpul uman
se formeaza nitrozamine, care sunt suspectate sa cauzeze cancer.

10. Biologic are desigur un gust mai bun
Si la testele de degustare legumele si fructele biologice au desigur rezultate mai bune. Astfel de cercetari senzoriale indica faptul ca marirea ingrasamintelor minerale influenteaza gustul in mod negativ. in special in cazul morcovilor si al cartofilor, probele la care s-a aplicat ingrasamant cu masuri s-au dovedit a fi mai aromatice. Aici se adauga faptul ca fructele biologice cresc mai incet, contin mai putina apa si de aceea dispun de un continut mai mare de substante uscate. 

11. Desigur fara inginerie genetica
Agricultura biologica nu utilizeaza ingineria genetica. Utilizarea de organisme modificate genetic este strict interzisa. Nu se intalnesc nici semanaturi, nici hrana modificate genetic. Interdictia utilizarii organismelor modificate genetic in agricultura biologica este stabilita in Regulamentul EU 2092/91.

12. Fara iradiere
In agricultura biologica iradierea ionizata, adica radioactiva este interzisa. Incercari de hranire a animalelor cu alimente radiate au aratat efecte negative asupra sanatatii.

3. Garantia controlului alimentelor Bio
Pentru siguranta consumatorilor referiotare la garantia produselor Bio oferite, au fost realizate conform normelor si directivelor (Dispozitie EU 2092/91) prescrise, exista un sistem sever de control.
Fluxul de marfa este controlat de la productia initiala de la tara, prin prelucrarea industriala, pana la comercializare. Fabricile individuale sunt verificate cel putin o data pe an de catre locuri de control independente, autorizate de catre stat si acreditate si dupa avizarea corespunzatoare primesc un certificat de verificare cu valabilitatea de un an.


Consumatorii pot recunoaste alimentele biologice dupa urmatoarele denumiri:
Din cultura biologica
Din cultura biologica controlata
Din cultura biologica (ecologica)
O alta trasatura de recunoastere este numarul de control al punctului de control responsabil pentru fabrica respectiva
Exemplu:
AT Austria
N tara punctului de control
01 nr. punctului de control
BIO Produs biologic
Garantia controlului alimentelor Bio

Aspecte ale sanatatii BIO
- risc minim de substante toxice
- aditivi putini
- varietate mai mare de sortimente la alimente vegetale (oferta mai mare de substante nutritive)
- valoare nutritiva cu tendinta mai ridicata
- fara reziduuri de medicamente la alimente de origine animala



Sursa: www.biomarkt.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu