Organizatia Greenpeace a elaborat in 2006 un ghid ce clasifica produsele cosmetice existente la ora actuala pe piata internationala in functie de gradul de toxicitate al substantelor din compozitia acestora ( surprinzator, preponderent industriale! ). Controversatul ghid, ce poate fi consultat pe site-ul organizatiei, a fost constituit in urma centralizarii rezultatelor unor chestionare ce au fost trimise majoritatii fabricantilor de produse cosmetice, in care acestia erau intrebati daca anumiti aditivi chimici nocivi sunt continuti de produsele lor.Ghidul COSMETOX a fost realizat in cadrul proiectului Reach (ce are ca obiectiv principal inregistrarea, evaluarea si autorizarea substantelor chimice), si va fi lecturat si de catre Parlamentul european.
Un gust de diethylhexylphtalat, un altul de nonylphenol, putina hidrocarbura aromaticapoliciclica, putin mosc sintetic. Nu, nu ne referim la ingredientele unei potiuni magice inventate de un vrajitor neexperimentat, ci vorbim despre cateva dintre substantele chimice cu proprietati preocupante ce pot intra in compozitia parfumului vostru preferat sau a cremei de infrumusetare. Grad de biodegradabilitate redus, capacitate de a se acumula in tesuturile vii, iata cateva dintre proprietatile lor caracteristice.
Majoritatea fac obiectul controverselor ce dezbat potentialul impact pe care il au asupra sanatatii umane. Ghidul Cosmetox are ca scop informarea consumatorilor de produse cosmetice asupra prezentei diferitelor tipuri de substante in produsele cosmetice destinate consumului curent, si nu in ultimul rand de a stimula un demers al responsabilitatii si preocuparii profesionistilor din industria cosmeticelor si a parfumurilor.
O chimie industriala intrusivaLa ora actuala, mai mult de 100.000 de substante chimice industriale sunt in circulatie libera pe piata europeana. Productia lor mondiala a crescut de la un milion de tone in 1993 la mai mult de 400 milioane de tone astazi. O parte importanta din aceste substante sunt incorporate in produsele de consum curent din momentul fabricarii lor, pentru a le oferi proprietati functionale. ( rezistenta la atacuri bacteriene, nuantatoare, aromatizante sau alte proprietati chimice si mecanisme considerate interesante pentru producatori) . De asemenea, echipamentele electrice, textilele, produsele de curatare si de ingrijire,dar si cosmeticele si parfumurile contin, ca si ingrediente majoritare, numerosi aditivi chimici de sinteza in cantitati deloc infime.
Din pacate, noi stim astazi ca exista un revers al medaliei in privinta confortului raportat la viata moderna prin dezvoltarea spectaculoasa a chimiei industriale. Insa realitatea este diferita. Majoritatea acestor substante au fost comercializate raportandu-se la reglementari europene permisive, fara evaluari pertinente ale impactului pe care acestea le au asupra sanatatii si mediului inconjurator, in particular pe termen lung. In consecinta, un numar variabil de molecule folosite intens in procedeele industriale si produsele de consum curent interfereaza cu ecosistemele si cu organismul nostru, fiind asociate cu potentiale riscuri asupra sanatatii noastre.
Daca anumite proprietati periculoase ale substantelor chimice industriale sunt relativ identificate, impactul expunerii la cantitati mici, pe o perioada lunga de timp, este dificil de preconizat. Persistenta puternica in mediul inconjurator si capacitatea lor de a se acumula in tesuturile vii ( bio-acumulare) au permis unei variate cantitati de substante chimice ce sunt comercializate in cantitati imense sa invadeze literalmente planeta ( din varful muntilor pana la polul opus, adancurile oceanelor), totalitatea faunei, piramida alimentara ( in special produsele marine si lactatele), ajungand pana la corpul uman. Mult timp am presupus ca aceste probleme se limiteaza la emisiile reziduale rezultate in urma productiei industriale ( in particular noxele si deseurile revarsate in rauri), insa fiecare dintre produsele destinate consumului zilnic, in functie de compozitia fiecaruia, poate fi vectorul raspandirii acestor substante nocive in mediu ( inclusiv in casele noastre) , fie in timpul utilizarii normale ( uzura sau distributie internationala), fie la sfarsitul ciclului de utlilizare ( deseuri).
In corpul nostru…
Numarul de substante chimice sintetice ce se pot regasi astazi in corpul nostru fac din acesta un veritabil cos de gunoi pentru substantele cu potential daunator. An dupa an, aceasta poluare corporala creste si devine din ce in ce mai complexa. In afara de aceasta, exista foarte putine date stintifice care sa se refere la efectele de lunga durata ale acestei palete de poluanti daunatori, in particular despre efectele pe care acestea le pot avea in asociere cu alti compusi ( efectul cocktail). Aceasta situatie este astazi recunoscuta si reprezinta o preocupare majora a politicilor guvernamentale numite “Sanatatea mediului inconjurator” . Insa subiectul naste controverse caci ameninta abordarile traditionale ale politicilor guvernamentale ale mediului si sanatatii , astfel incat un numar relativ mare de alegeri industriale sunt de natura economica ( costuri mici).
Iata cateva dintre efectele nocive asociate cu substantele ce persista in mediu si sunt bioacumulabile :
Cancer testicular, ovarian sau de san ;
Pierderea fertilitatii si scaderea numarului de spermatozoizi viabili;
Anomalii de crestere si dezvoltare;
Sistem imunitar deteriorat.
O parte a comunitatii stiintifice a luat cunostinta de gravitatea situatiei si de problemele pe care le provoaca umanitatii si a lansat pe 7 mai 2004, “L’Apel de Paris”, declaratie ce insumeaza puterile publice franceze si europene de punere in tema despre aceasta amenintare toxica prin practicarea politicilor de responsabilizare.
Cosmetice si parfumuri toxice
Substantele chimice industriale sunt in consecinta folosite in compozitia cosmeticelor si parfumurilor pe care le folosim zilnic in cantitati semnificative. Este cazul “ftalatilor”, a “ mocsului sintetic” , a etoxilatilor alchilfenoli si a altor multe alte substante cu nume oripilante. Ghidul Cosmetox se concentreaza exclusiv asupra substantelor industriale care prezinta un dublu risc potential pentru sanatatea si respectiv mediul inconjurator prin caracterul persistent si bioacumulabil.
Cum aceste substante chimice nu raman fixate si sunt eliberate in diferite ocazii, din momentul inceperii utilizarii lor, noi le raspandim in aer, iar corpurile noastre le absorb in urma aplicarii pe piele a fiecarui produs cosmetic folosit ( desi acestea nu ar trebui in mod normal sa interfereze cu bariera cutanata, spre deosebire de produsele farmaceutice). In concluzie, suferim o veritabila expunere invizibila si cotidiana la substante toxice.
Aceste produsele chimice sunt utlilizate ca ingrediente active, arome sau agenti conservanti in produsele cosmetice si au rolul de a modifica mirosul, aspectul, textura ( sau gustul pentru produsele destinate igienei orale sau cosmeticele pentru buze). In concluzie, exista o justificare de natura functionala care ar explica incorporarea acestor substante extrem de daunatoare in produsele cosmetice si parfumuri.
Problema de dozaj ?
Industria refuza sa recunoasca pericolele asociate cu moleculele insasi pentru a se focaliza asupra riscurilor ( care reprezinta probabilitatea ca pericolul sa se transforme in impact concret). Incercand sa-i intelegem, totul nu ar fi decat o problema de dozaj, astfel incat se pot incorpora substante cu potential cancerigen si in cel mai infim produs destinat consumului, cu conditia sa se respecte normele fixate de barierele numite “sigure”.“Greenpeace este o organizatie independenta care pledeaza pentru protectia mediului.Nu acceptam finantare din partea guvernelor sau a intreprinderilor. Suntem impotriva donatiilor particulare pentru finantarea campaniilor proprii. Sugeram o donatie de 1 euro pentru acoperirea cheltuielilor de tiparire ale acestui ghid. “, a declarat unul dintre reprezentantii Greenpeace.
In concluzie, elaborarea respectivului ghid al cosmeticelor toxice nu prezinta nici un interes ascuns sau nu este rezultatul unor polemici sau divergente la nivelul marilor corporatii din domeniu. Organizatia nu doreste decat sa traga un semnal de alarma asupra respectivelor produse si sa incerce sa reformeze, prin oferirea celor mai pertinente informatii, comportamentul de cumparare si alegere a produselor de larg consum.
Ghidul Cosmetox poate fi descarcat aici :
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu