Produsele BIO si Cosmeticele BIO!
Ingredientele acestor produse sunt crescute fara a fi folosite pesticide, fertilizatori sintetici, fara organisme modificate genetic sau radiatii ionice.
Programele si organizatiile mondiale definesc termenul BIO/organic sau ecologic in felul urmator:
Inainte de a fi denumit si etichetat ca fiind organic, un produs trebuie sa fie certificat de organizatiile europene de certificare, acreditate in lume pentru a garanta standardele:
Programele si organizatiile mondiale definesc termenul BIO/organic sau ecologic in felul urmator:
"Produsele bio/organice sunt produse prin agricultura bio/organica sau ecologica de fermieri, care folosesc resurse naturale si conservanti obtinuti din natura pentru a furniza calitatea produselor pentru generatiile ce vor urma."
Inainte de a fi denumit si etichetat ca fiind organic, un produs trebuie sa fie certificat de organizatiile europene de certificare, acreditate in lume pentru a garanta standardele:
Produsele BIO organice sunt produse 100% naturale (spre deosebire de cele "naturale" pe care le gasim in comert si care sunt de fapt multe ingrediente chimice impreuna cu unul natural), nu contin nici un ingredient chimic, iar ingredientele din compozitia lor au fost cultivate organic (fara ingrasaminte, pesticide etc.) si extrase prin metode naturale. Cosmeticele BIO organice sunt obligatoriu certificate de catre una din organizatiile autorizate din domeniu si sunt etichetate ca atare.
Cosmeticele BIO organice sunt, intr-o exprimare plastica, echivalentul mancarii fara E-uri, pesticide si conservanti. Ceea ce ne punem pe piele ajunge in mare masura in interiorul corpului nostru. Desi de cele mai multe ori cand utilizam cosmetice ne gandim numai la rezultatele lor estetice, totusi frumusetea vine si din interior - adica dintr-un corp sanatos. Mai mult, cosmeticele cu ingrediente chimice pot avea rezultate bune pe termen scurt, insa utilizarea lor prelungita nu poate decât sa afecteze pielea.
Ce contin Cosmeticele obisnuite Non-BIO!
Apa, glicerina, cetearyl alcohol, acid stearic, sulfat de sodiu cetearyl, thiodopropionat dilauryl, sulfat de sodiu, metilparaben, propilparaben... Toate aceste denumiri bizare seamana cu o lista de ingrediente pentru detergentii pe care-i tinem sub chiuveta. In fapt, e vorba de o lista aiuritoare de substante chimice continute intr-un banal "sapun testat dermatologic".
In fiecare zi, o femeie obisnuita aplica 175 de substante chimice pe intreg corpul, prin sampoanele, sapunurile, deodorantele sau produsele de machiaj folosite. Aceasta cifra surprinzatoare este rezultatul unui recent studiu realizat in SUA de o organizatie nonprofit care militeaza pentru folosirea ingredientelor naturale. Cel mai pervers efect al acestor chimicale este faptul ca pielea devine dependenta de ele, iar substantele chimice se substituie protectiei naturale a corpului. In cele mai rele cazuri, cosmeticele provoaca eruptii sau reactii alergice.
Principalele ingrediente chimice pe care le regasim in produsele cosmetice standard si de care ar trebui sa ne ferim sunt:
- Parabenii: methyl paraben, butyl paraben, ethyl paraben sau propyl paraben - compusi sintetici de conservare gasiti in aproape toate categoriile de produse de tipul antiperspirantelor, cremelor si lotiunilor de corp, gelurilor de dus, rujurilor si parfumurilor. Studiile efectuate au aratat ca, pe langa reactii alergice si iritatii ale pielii, acumularea parabenului in organism poate duce la modificari la nivelul celulelor si la transformari maligne ale acestora. Pe seama parabenilor se pune uneori si cancerul la san.
- Sodium lauryl sulfate (SLS): provoaca iritatii ale ochilor sau pielii, caderea parului si alte reactii alergice, iar prin interactiunea cu alte substante formeaza nitrati, care sint cancerigeni.
- Propylene glycol-ul si stearalkonium chloride: au fost legate de aparitia unui numar mare de alergii si reactii toxice.
- Plumbul: este o neurotoxina care, acumulata de-a lungul timpului in corp sau prin aplicarea frecventa a rujului, afecteaza sistemul nervos.
- Mercurul, aflat in cea mai mare cantitate in mascara, este un metal greu, foarte toxic. Pielea absoarbe mercurul si-l depoziteaza in corp, provocand iritatii, reactii alergice si probleme neurotoxice.
- Ingredientele care produc o alta toxina - formaldehida - se gasesc aproape in toate produsele pentru piele si par, deodorante si oje. Formaldehida poate irita sistemul respirator, poate cauza astm, alergii si chiar palpitatii ale inimii. In unele cazuri de expunere masiva, formaldehida provoaca migrene, stari de oboseala, greata, disfunctii ale sistemului imunitar si cancer.
- Bronopolul: folosit in mascara si alte farduri, este un iritant al pielii si poate provoca orbirea.
- Lanolina: o secretie grasa din blana de oaie folosita in multe cosmetice, este naturala, insa poate fi contaminata cu DDT si alte pesticide utilizate in ferme si poate provoca forme grave de acnee.
- Uleiurile minerale sunt folosite pentru a preveni deshidratarea pielii, insa pot deveni toxice si chiar usca pielea. Uleiul mineral si derivatele sale (parafina) sint obtinute din petrol si blocheaza porii si inhiba functiile naturale ale pielii.
- Ftalatii: in majoritatea cazurilor, nu sunt trecuti pe etichete. Copiii tratati cu lotiuni, sampoane si pudre speciale pentru copii sunt expusi ftalatilor, care pot provoca infertilitate la femei, pot reduce nivelul testosteronului si pot afecta organele genitale masculine. Pe lânga prezenta lor in produsele cosmetice, ftalatii mai sunt folositi si la fabricarea anumitor jucarii. Acestia sunt folositi de obicei pentru a pastra culoarea si mirosul cosmeticelor.
- Imidazolidinyl urea si diazolidinyl urea sunt tot niste conservanti pe care Academia Americana de Dermatologie ii considera principala cauza ce determina aparitia dermatitei.
- Parfumurile si vopselele sintetice pot provoca alergii sau chiar favoriza aparitia cancerului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu